SWEP uses cookies to make your visit to our web pages as pleasant as possible. By using our services, we assume that you agree to the use of cookies. Further information on data protection can be found in our privacy policy.

Industriella kylaggregat av högkapacitet är ingen match för SWEP:s BHPE-enheter

Industriella kylaggregat finns i en mängd olika storlekar och modeller. Traditionellt har tubvärmeväxlare använts för högkapacitets kylaggregat men SWEP:s BHPE-enheter förändras den bilden. Kraftfulla men ändå kompakta är de ideala för de flesta industriella tillämpningar.

Att hitta den mest effektiva lösningen
En global verksamhet med hög standard, Nu Vu Conair använder regelbundet SWEP BPHE som förångare i sina industriella kylaggregat. Nu Vu Conair, ett joint venture-bolag som tillhör Nu Vu Conair USA och är baserat i Ahmedabad-Indien, är en av de största leverantörerna av kringutrustning för plastbearbetning. Företaget tillverkar och marknadsför över 450 olika produkter, bland annat hartstorksystem , gravimetriska blandare, matare, materialtransportsystem, bandtransportörer, granulatorer och temperaturkontrollutrustning, inklusive bärbara och centrala vattenkylare. Nu Vu Conair tillverkar luftkylda vattenkylare upp till 100 TR och vattenkylda vattenkylare upp till 175 TR med Scroll & Screw kompressorteknik. Företaget erbjuder lösningar inom hela spektrat av extrautrustning och plastbearbetning och finns representerade över hela världen där företagets personal hjälper industrier att lösa problem, spara energi, minska mängden avfall och i allmänhet göra mer med mindre. 

”Nu Vu Conair valde att arbeta med SWEP av flera skäl”, säger Girish Kulkarni, regional chef för SWEP Indien. ”Förutom högeffektiva produkter med den senaste tekniken kan vi erbjuda tekniskt och logistisk support, liksom vårt avancerade beräkningsprogram SSP, till Nu Vu Conairs tekniska team. Priser och leveranstider är självklart också viktiga faktorer när Nu Vu Conair väljer sina partners.”

Ett brett utbud av BHPE

Nu Vu Conair har ett bassortiment av modulära kylaggregat, med olika driftsparametrar och köldmedier. SWEP har kunnat erbjuda ett brett utbud av BPHE-storlekar med olika plattgeometri och distributionsanordningar för att passa olika kylningsapplikationer. Ett antal BHPE-enheter har valts ut och standardiserats, från storlekarna B25T till F400T.

BHPE ersätter tubvärmeväxlare

Traditionellt har tubvärmeväxlare setts som de enda värmeväxlarna som verkligen kan hantera problem med dålig vattenkvalitet och risk för frysning. Idag klarar BPHE av samma utmaningar, vilket sparar tid och pengar med samma förväntade livslängd som en förångare av tubmodell. Dessa är de främsta anledningarna till Nu Vu Conairs nyligen bytte ut konventionella tubvärmeväxlare mot BHPE, som lämpar sig för industriella kylaggregat med högre kapacitet.

Problemet - och lösningen

I de flesta fall innehåller den vätska som strömmar genom en värmeväxlare spår av smuts, olja, fett, kemikalier och organiska avlagringar. Detta kan resultera i en beläggning på den värmeöverförande ytan, vilket minskar den termiska verkningsgraden hos värmeväxlaren och förändrar tryckfallsegenskaperna. Vattenkvaliteten är en av de största utmaningarna för varje tillverkare av vattenkylare. Nu Vu Conair tror på utbildning. ”Vi börjar utbilda våra kunder redan innan vi slutför projektet och utbildningen pågår till slutet av utförandet", säger Ajay Shah, teknisk chef på Nu Vu Conair. ”Vi rekommenderar våra kunder att endast använda renat vatten i sina kylaggregat och vi övertygar dem om att god vattenkvalitet inte bara hjälper till att öka förångarens livslängd, men även maskineriets viktigaste delar, dvs formar, matriser och växellåda. Vi rekommenderar också våra kunder att konsultera kompetens om vattenrening.” Nu Vu Conair rekommenderar förebyggande Clean In Place (CIP) för strängare förhållanden, till exempel i tillämpningar som använder vatten vid höga temperaturer, eller vatten med en hög koncentration av partiklar. CIP är en etablerad metod för rengöring av de inre ytorna i slutna system genom cirkulation av kemikalier. Kemikalierna löser upp eller lossar beläggningar utan demontering av BHPE, vilket minskar kostnader för underhåll och stillestånd. SWEP stöder Nu Vu Conair med CIP-partners för ytterligare support av CIP-enheter och förfaranden.

Frysningsproblem hanteras via frysningsförebyggande kontroll och övervakning som är installerad i systemet, samt temperatursensorer på BPHE. SWEP levererar enheter med en extra anslutning i förångarens inlopp för montering av sensorn. 

Vi är mycket nöjda med att ha SWEP som leverantör av lödda plattförångare. Vi valde SWEP som exklusiv leverantör av BPHE redan 2008, på grund av deras produktkvalitet av världsklass och utmärkta eftermarknadsstöd vi har fått”, säger Ajay Shah. ”Vi är mycket nöjda med SWEP:s BPHE-prestanda vad gäller värmeöverföringskapacitet, tillförlitlighet och utökad livslängd."