SWEP uses cookies to make your visit to our web pages as pleasant as possible. By using our services, we assume that you agree to the use of cookies. Further information on data protection can be found in our privacy policy.

Tele2 Arena

Kraftfull teknik för en modern arena

Den prisbelönta Tele2 Arena i Stockholm hyser stora evenemang inom både underhållning och idrott. SWEP:s kraftfulla lödda plattvärmeväxlare (BPHE) möjliggör en snabb och tillförlitlig uppbyggnad av högkvalitativ is för vintersportevenemang.

Tele2 Arena i Stockholm invigdes i augusti 2013 och är en av Sveriges modernaste multiarenor och tilldelades priset för ”Best Arena” i 2014 Stadium Business Awards i konkurrens med globala arenor som Madison Square Garden i New York och Wembley i London. Arenan har gratis högkvalitets Wi-Fi, 600 digitala skärmar, Stadium Vision-teknik, ett öppningsbart tak och en genomskinlig fasad. Med en kapacitet på 30 000-40 000 åskådare beroende på evenemang, kräver Tele2 Arena förstklassig teknik för att växla mellan olika typer av evenemang.

Fastighetsägaren SGA Fastigheter AB ville förbättra förmågan att förändra arenans klimat och yta beroende på vilken sport som skulle utövas, till exempel för att förvandla en fotbollsplan till en isbana på ett snabbt och tillförlitligt sätt. Kunden specificerade temperaturkraven mycket tydligt. Med en genomsnittlig temperaturskillnad av 1°C eller om möjligt ännu lägre ville SGA att isuppbyggnaden skulle gå fortare och att isen skulle vara av högre kvalitet. Detta krävde en lägre systemtemperatur och med den befintliga etanolblandningen i systemet fanns det en risk för frysning i kylsystemet. För att lösa detta problem behövde värmeväxlarna åtskilja vätskekylarkretsen med en liten mängd etylenglykol. SGA undersökte flera olika alternativ bland packningsförsedda plattvärmeväxlare och man bestämde sig till slut för SWEP:s lödda plattvärmeväxlare som har den högsta kapaciteten på marknaden.

1

Denna lösning innebar att den totala volymen av etanol-blandning inte behöver ersättas. ”Övergång mellan olika driftfall/temperatur måste vara möjlig utan större systemförändringar, till exempel byte av etanol och att installationen kunde göras i det tillgängliga utrymmet”, säger Daniel Docekal, produktutvecklingsingenjör på SWEP. ”Vi kunde hjälpa dem tack vare vår unika teknologi så att de kunde upprätthålla systemet och undvika destruktion av en stor mängd etanol.”

Med marknadens största lödda plattvärmeväxlare, B649, är SWEP ensamma om att kunna erbjuda BPHE-tekniken även för de största anläggningarna. B649 erbjuder många fördelar jämfört med traditionella packningsförsedda plattvärmeväxlare som normalt används för dessa typer av tillämpningar, bl. a. ekonomiska och miljömässiga besparingar genom ökad energieffektivitet, kompakt design och minskat underhåll.

    

För Tele2 Arena och SGA erbjöd SWEP fyra SP-enheter av den kraftfulla BPHE B649H/SPx840 med en total kylbelastning på 2600kW (740TR). Enheterna fördes in genom en dörröppning på 90 cm (36 tum) på en timme och installerades sedan modulärt. De kompakta värmeväxlarna placerades enkelt med en handkärra på en timme. ”Det var produktens unika fördelar, som hur lättinstallerad den var, miljöfördelar och SWEP:s förmåga att leverera snabbt som avgjorde vårt val av leverantör", säger Conny Håkansson, chef för fastighetsrörelsen på SGA Fastigheter AB.